Yaşam

KARADENİZİN LEZZETİ MIHLAMA TARİFİ

 

KARADENİZİN LEZZETİ MIHLAMA TARİFİ

Karadenizin yöresel tadı mıhlama artık herkes tarafından biliniyor ve çok seviliyor. Birçok evde yapıldığına şahit oldum. Ama o orjinal lezzeti yakalamak püf noktalarına dikkat etmekten geçiyor. Yöreye göre isminin bile değiştiği bu lezzetin yapımı çok kolay gözüksede aslında sırrı küçük detaylarda saklı. İşte bir Karadenizli olarak size nefis bir MIHLAMA tarifi ve dikkat etmeniz gereken noktalar.
Öncelikle kullanacağınız malzemeleri yöresel ürünler satan bir yerden alabiliyorsanız mükemmel olur. O yöresel tadı yakalamak için bu çok önemli. Benim sürekli alışveriş yaptığım bir yer var burada satılan ürünler Rize yada Trabzon ürünleri. Ama imkanınız yoksa üzülmeyin benzer ürünler kullanarak da nefis bir mıhlama yapabilirsiniz. 4 kişilik bir mıhlama için gereken malzemeler;
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı silme mısır unu ( paket yerine açık satılan iri taneli yöresel mısır unu olursa çok iyi olur )
1 su bardağı su
1,5 su bardağı rendelenmiş peynir
Trabzon köy peyniri kullanıyorum ama çeçil yada kaşar peyniri ile de yapabilirsiniz.
Bir miktar tuz
Eğer bakır bir sahanınız varsa onu kullanın hem görselliği de ön plana çıkartmış olursunz.
Öncelikle tereyağını sahanda eritiyoruz. Eriyen tereyağına unu ilave edip kısık ateste un rengini değiştirip hoş bir koku verene kadar kavuruyoruz. Ardından suyu yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz. Tercihe göre tuzu ekliyoruz. Un açılıp muhallebi kıvamına geldikten sonra peynirleri içine atıp bir iki kere karıştırıp bırakıyoruz. Mıhlamamızın altını kısıp pişirmeye bırakıyoruz. Bu noktadan sonra artık karıştırma işlemi yapmamamız gerekiyor. Mıhlamanın üstü göz göz olup o gözlerden tereyağı kendini üste çıkıyorsa başardınız demektir. Artık mıhlamanın altını kapatabilirsiniz. Bu yemek sıcak sıcak yenmeli ve ben çatal yada kaşık kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Kesinlikle sahandan ve ekmek parçalarıyla elle yemelisiniz.
Lezzetli bir mıhlama yapabilmek için malzemelerinin iyi olması gerekiyor. Suyu ilave ederken topaklanma olmaması çok önemli. Ayrıca mıhlamada yağ bol kullanılmalı yağın mıhlamaya verdiği lezzet çok önemli. Peyniriniz iyi eriyen bir peynir olmalı ki içinde topaklanıp kalmasın ayrıca unu iyi kavurmalısınız. İyi kavrulmayan bir mıhlamada çiğ un tadı olacaktır. Ayrıca mısır ununun kavrulduktan sonra oluşan o güzel kokusu mıhlamanın tadına eşlik etmeyecektir.
Afiyet olsun.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu