Güneş Çarpması Nedir?
Yazın gelmesiyle birlikte boy gösteren güneş çarpması en tehlikeli sağlık sorunlarından biri olmaktadır. Zamanında uygun olarak tedavi edilmezse birçok kalıcı hasar bırakabilmekte ve hatta ölüm ile sonuçlanabilmektedir. Özellikle yaşlılar ve çocuklarda sık olarak görülen bu durum diyabet, tansiyon ve kalp hastalığı olan kişilerde de görülme riski bir hayli fazladır. Güneş ışığına uzun süre maruz kalma sonucunda beynimizin alt kısmınma bulunan ısı düzenleme merkezinin bozulması sonucu vücudun ısısının hızla yükselmesiyle beyinde bazı tahribatlara yol açmasına güneş çarpması denilmektedir. Güneş çarpmasında yalnızca önemli olan havanın ne kadar sıcak olduğu değil, ısının beden üzerinde ne kadar etkili olduğudur. Örneğin havanın nemli olması terin buharlaşmasına engel olduğu için ısı kaybı zorlaşır ve güneş çarpması denilen durum ortaya çıkar.
Güneş Çarpması Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
Kişide güneş çarpması görüldüğü düşünülüyorsa bazı temel belirtilere bakılmalıdır. Eğer fazla güneş altında kaldıysanız ve bulantı, kusma, yüksek ateş, şiddetli baş ağrıları hissediyorsanız bu bulgular şüphelenmeniz için yeterlidir. Ayrıca bu şikayetlerle birlikte ruhsal bozukluklar, uyumsuzluk, halsizlik ve yürümede zorlanma görülebilmektedir. Bu belirtilere rastlanıldığı anda öncelikle hasta serin bir yere konumlandırılmalıdır. Hastanın üzerindeki kıyafetler gevşetilerek hasta rahat ettirilmelidir. Bu arada hızlı bir şekilde doktor çağrılmalıdır. Doktor gelene kadar ise hastanın ateşi düşürülmeye çalışılmalıdır. Baş, kasık ve koltuk altı bölgesine soğuk kompres uygulanarak ateş düşürülmeli ve eğer imkan varsa soğuk su banyosu yaptırılması hasta için daha faydalıdır. Hastanın bilinci yerindeyse ferahlatıcı içecek birşeyler verilmelidir. Hasta kusuyor ise başı yan tarafa çevrilerek boğulma tehlikesi önlenmelidir.
Güneş Çarpmasından Korunma Yolları Nelerdir?
Güneş çarpması ciddi bir sağlık problemi olabileceğinden dolayı korunmak son derece önemlidir. Sıcak hava vücudun su dengesini bozacağından dolayı bol sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. İnce ve pamuklu kıyafetler tercih edilmeli ve terledikten sonra kıyafet değişimine özen gösterilmelidir. Sık sık duş alınmalı, ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Serin ve gölge alanlarda bulunmaya dikkat edilmelidir. Güneş çarpması ciddi ve kalıcı hasarlar bırakabilmekte olduğu için bazı önlemler alarak bu durumu engelleyebiliriz.