Eğitim & Kurs

Eğitim Türleri Nelerdir ve Özellikleri Nelerdir?

Eğitim Türleri Nelerdir ve Özellikleri Nelerdir? Eğitim; bireyin davranışlarındaki yaşantı ile isteyerek ve kasıtlı şekilde değişme meydana getirme sürecine verilen addır. Genel anlamda eğitim; bireylerin bedensel, duygusal ve zihinsel şekilde sahip olduğu becerilerin, belirlenen hedef doğrultusunda geliştirilmesine verilen isimdir.

Eğitim Türleri Nelerdir ve Özellikleri Nelerdir? Bireylerin davranışlarını geliştirmek, bilgilendirmek yoluyla gidilen her adım; eğitimin kapsama alanına girer. Kasıtlı olarak yapılan değişimlerin geçirilmesi, eğitimin parçası olarak tanımlanır.

Eğitim; kişinin bugünü ve geleceğiyle alakalı önceki zamandan belirlenmiş olan hedeflerin doğrultusunda üretkenliğin ile uyumun artırılmasına ilişkin davranış ve düşünceleri geliştirme ve iyileştirme çabalarına denir. Eğitim ile kazanılan beceri ve bilgiler kişinin birey olma özelliğini artırır. Bireyler kişiliklerini geliştirerek daha değerli hal alır.

Eğitimin Türleri

Eğitim türleri arasında formal ve informal eğitim olarak iki kısımda ele alınır. Bunlar kısaca şu şekilde açıklanmaktadır.

Formal Eğitim: Örgün eğitim şeklinde de tanımı yapılır. Eğitim kurumlarında ve okulda verilen eğitim olarak açıklaması yapılır. Formal eğitimin özellikleri;

  • Programlı ve planlı olur.
  • Kontrolü sağlanır.
  • Ölçme ve değerlendirme yapılır.
  • Öğretim yoluyla yapılır. Alanında uzman olan eğitimciler tarafından verilir.
  • Okulda ve Eğitim merkezlerinde verilir.

Örgün Eğitim: Okullarda verilen eğitim sistemine denir. Konu bütünlüğünü içererek, konular birbirini takip eder. Belli bir yaş grubundakilere, MEB’in ana hedefi doğrultusunda okul çatısı altında devamlı olarak yapılan eğitimin adıdır. Eğitim basamakları birbirinin ön şartları olup, zincir halindedir.

İnformal Eğitim: Sistematik bir yapıya sahip olmadan, programsız ve plansız olarak kişilerin yaşamları boyunca etrafın etkilerinden alacağı eğitim şeklinin adıdır. İnformal eğitimin özellikleri;

  • Eğitim ile bireylerin kişiliklerini kazanmış olmaları sağlanır.
  • Eğitim devamlı olarak devam eder.
  • Eğitim; kültürlenme süreci olarak tanımlanır.
  • Eğitim; devam ederken, kişinin davranışlarını istenilen bir şekilde değiştirilmesine yardım eder.
  • Eğitim süreci devam halindeyken kişinin davranışlarını isteyerek değiştirilmesi amaçlanır.
  • Eğitim, topluma ayak uydurulması olarak da tarifi yapılır.

Eğitim; kişinin ve toplumun kalkınmasının olmazsa olmazı olarak bilinir. Eğitim türleri genel olarak toplumun temel taşlarından birini ortaya çıkarır. Eğitim toplumlar için vazgeçilmezlerden biridir. Eğitim, insanın ve toplumun geleceğine ışık tutan ve yatırım olarak bilinen bir sistemdir.

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu