Sağlık

Menopoz Döneminin Karakteristik Özellikleri

menopoz
menopoz

Kadınlar için oldukça kritik bir dönem olan menopoz, kadında doğurganlığın sona ermesiyle nihayetlenen özel bir süreçtir. Menopoz döneminin en önemli özelliği, belirli bir sürece yayılmasıdır.
Dolayısıyla kadın yumurtalık işlevlerinin sona erdiği menopoz evresine bir anda girmemektedir. Menopoz genellikle 40’ lı yaşlardan 55 yaşına dek süren ve belirtilerini adet düzensizliği, adet kanamasında azalma, adet döngüsünün normal seyrinde değişme, adet gecikmeleri şeklinde belirtilerle başlayan bir kritik dönemdir.
Menopoza ne sebep olmaktadır?
Menopoz, yumurtalıklarda üretilen ve kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen ve progesteron hormonlarında azalmaya bağlı olarak gelişir. Menopoz evresinin tamamlanması yani adet kanamalarının bitmesi, kadınlık hormonlarının artık salgılanmadığı anlamına gelmektedir.
Menopozda sık görülen belirtiler nelerdir?
Menopoz belirtileri, 40 yaşlarından itibaren tüm kadınların ilgilendiği  bir konudur. Bu dönemde özellikle adet döngüsünde farklılaşmalar kadınlarda ‘acaba menopoza mı giriyorum?’ şeklinde soruları beraberinde getirmektedir.
Menopoz döneminin en açık işaretleri adet döngüsü ile kendini ele vermektedir. Bu dönemde adet düzeni bozulmaktadır, adet kanamaları azalmakta ve adet zaman zaman gecikmektedir. Bunun yanında 27-30 gün süren adet döngüsünün 15 güne inmesi de görülebilen belirtiler arasındadır.
Menopoz döneminde vajina kayganlığının eskisi gibi olmaması, vajinada kuruluk ve bu durumları beraberinde getiren ağrılı, zor cinsel ilişki deneyimi; menopozun göstergeleri arasındadır. Menopoz evresinde sıcak basmaları, aşırı terlemeler sık görülen belirtiler arasındadır.
Menopoz döneminde karakteristik özellikler arasında psikolojik belirtilerde bir hayli önemli yer tutmaktadır. Kadın, bir yandan doğurganlığını kaybetmekte, bu düşünce ile karışık duygular yaşamakta bir yandan bedenindeki hormonal değişikliklere ayak uydurmaya çalışmaktadır. Menopoz döneminde depresyon, sürekli uyuma hali, isteksizlik, kırgınlık, kırılganlık, kronik yorgunluk gibi duygu durum bozuklukları had safhada yaşanabilmektedir.
Menopoz Teşhisi
40 yaş öncesi menopoz erken menopozdur ve nadir bir durumdur. Ancak 40 yaş ile birlikte her kadın, menopoz devresine girmeye açıktır. Adet düzensizliği ya da gecikmelerinde öncelikle gebelik testi mutlaka  yapılmalı; adet gecikmesinin gebelik faktörü ile ilişkisi olmadığı açıkça ortaya konmalıdır. Menopoz teşhisi, hormonal bir takım testler sonucuna göre bir uzman tarafından konulmaktadır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu